Officepaketets alla områden

Office genom tiderna

Office, paketet som skapats av Microsoft firar nästa år 30 års tjänst, eftersom det lanserades kommersiellt redan i augusti månad år 1989. Programpaketet har genom åren utvecklats, blivit effektivare, mer komplett samt mycket mera mångsidigt.

Office 1.0

Efter att Bill Gates och Paul Allen rekryterade Charles Simonyi och Richard Brodie, två unga Xerox-programmerare, var det under året 1981 som den första versionen av Microsoft Word utvecklades och ett år senare Multiplan, Excels föregångare. Det var dock inte förrän 1989 som Word, Excel och Power Point kom till butikerna som paket samt under namnet Office 1.0. På kort tid skulle kontorsupporten konsolideras som en av favoritprodukterna och marknadsledarna efter mycket höga försäljnings siffror.

Office 4.0

Under 1994 skulle flaggskeppsprodukten från Microsoft förnyas med ankomsten av Office 4.0, som på endast ett år översteg 7 miljoner sålda enheter.

Office 95

Ett år senare, samtidigt som lanseringen av operativsystemet Windows 95, skulle Office 95-versionen komma fram, denna version inkluderade även spelet ”Hall of Tortured Souls”, som fanns dolt i Excel 95. Detta ”hemliga” innehåll innehöll namnen på designers av program samt några bilder, vilket gav skapelsen en lite ”egen” känsla. Det här paketet markerade också ett rekord, på bara fem veckor lyckades man sälja 7 miljoner exemplar.

Office 97

Lanserat i november månad, år 1996, införlivades det för första gången med Microsoft Outloook, ett verktyg som återförenade i samma plattformsfunktioner; e-post, kalender, administratör av uppgifter och en katalog över kontakter. Det var också i denna version som ”Clippy” föddes, den berömda kontorsassistenten som erbjöd hjälp till användare med olika uppgifter.

Office XP

Lanserades 2002 och integrerade nya funktioner som ”smarta taggar”, vilket gjorde det möjligt för användarna att skapa en serie genvägar till olika funktioner i olika program. Verktygspanelen har också lagts till, en ruta som visas på höger sida av fönstret Office-applikationer för att ge extra funktioner samt en snabbare åtkomst till dessa.

Office 2003

Ett år senare skulle en förnyelse av Microsoft-paketet med Office 2003 komma fram, vilket inkluderade för första gången OneNote, Microsofts anteckningsbok.

Office 2007

Det nya operativsystemet, Windows Vista, åtföljdes av Office 2007, som introducerade det nya grafiska gränssnittet Office Fluent, som var ansvarigt för agglutinering av alla Microsoft Office-funktioner vid en enda punkt i användargränssnittet: knappen Microsoft Office, som erbjuder två grundläggande fördelar: För det första att hjälpa användarna att hitta användbara funktioner och för det andra, förenkla de huvudsakliga skapningsscenarierna vilket gör att ribbon-bandet kan fokusera på skapandet av dokument.

Officepaketets alla områden

Office 2010

Denna version av Office markerade ett genombrott i mjukvarans teknik, eftersom det var det första paketet som inkluderade Office Web Apps, en gratis version i molnet av programmen Word, Excel, PowerPoint och OneNote.

Office 2013

Med ett nytt och rent utseende presenterades Microsoft Office 2013, den första som har en special design för pekskärmar, som, till exempel, smartphones och surfplattor. Det inkluderade också möjligheten att arbeta i molnet via datorer utan att Office behöver installeras lokalt på datorn.

Office 365

Den här versionen lanserades också som en applikation i olika operativsystem, inklusive Apple för första gången, så att användare kan styra och övervaka sina dokument från nästan vilken enhet som helst.