Storyn bakom windows

Den numera världsberömde amerikanske entreprenören Bill Gates, grundade 1975 världens största softwareföretag tillsammans med sin vän och kollega, Paul Allen. Microsoft kom att bli ett av världens ledande företag inom databranschen, och än idag röner man stora framgångar. 2018 utsåg Ethisphere-institutet Microsoft till ett av världens mest etiska företag. Ethisphere arbetar med att höja standarden för etiskt affärsutövande, och på sin lista över etiska företag hade man 135 koncerner från 23 olika länder.

Gates ungdomstid

Gates föddes 28 oktober 1955, han tog examen från Lakeside College 1973, där han fick 1590 av 1600 poäng på sitt SAT-test. På Lakeside träffade han Paul Allen, som var två år äldre än Gates. När de var 17 resp. 15 år utvecklade de sitt första dataprogram tillsammans, och ville efter det starta eget företag. Men Gates föräldrar sa nej, de ville att sonen skulle gå klart skolan och hoppades att han skulle utbilda sig till advokat. Efter college började Allen på Washington State University, medan Gates studerade vid Harvard University. De höll hela tiden kontakten.

1975 grundades företaget Microsoft av Bill Gates och Paul Allen. Mellan – 79 och – 81 växte Microsoft explosionsartat; från 25 till 128 anställda och från 2, 5 miljoner dollar till över 16 miljoner dollar i vinst. Gates utsåg sig själv till vd och Allen utsågs till vice vd. Vid den här tiden var PC-entusiasterna dock inte med på tåget för pengarnas skull, men för Gates var det endast pengar som gällde. 1976 skrev han därför ett öppet brev i vilket han ”hotade” med att sluta utveckla bra mjukvara såvida användarna inte började betala för den. Detta brev mottogs såklart med skepsis och motstånd bland lobbyisterna. 

Från QDos till MS-DOS

Datorbranschen började växa och företag som IBM, Apple och Intel började utveckla hård- och mjukvara som konkurerade med Microsofts produkter. Bill träffade IBM:s vd i november 1980, då de ville anlita någon som kunde utveckla ett programspråk för IBM:s nya PC. De behövde dessutom ett nytt operativsystem. Gates föreslog ett köp av Digital Research:s system CP/M, men förhandlingar bröt samman och IBM hotade med att lägga ner samarbetet med Microsoft helt.

Då Microsoft inte hade något eget operativsystem, beslutade Gates att köpa systemet QDos, då tillhandahållet av Seattle Computer Products. Gates gav 50 000 dollar för systemet som anpassades för IBM:s nya PC och döptes om till MS-DOS. Operativsystemet såldes sedan till IBM med vissa förbehåll: MS-DOS skulle levereras i varje PC som IBM sålde och de skulle betala en avgift för varje licens. Dessutom skulle Microsoft få behålla rättigheterna att utveckla system, som också skulle kunna säljas till andra tillverkare. Microsoft tjänade därmed licenspengar på varenda PC som såldes.

1985 kom Microsoft första versionen av Windows, som i princip gick spårlöst förbi eftersom den saknade anpassade program. Det var först i början av 90-talet som Windows slog igenom, först med Windows 3.0 och sedan (1993) med Windows 3.11 – datorn som gjorde det möjligt att ansluta till Internet!

Internets intåg

Med Internet kom webbläsaren. Den första att dominera hette Netscape Navigator. Microsoft var inte sena att utvecklade en egen webbläsare som man kallade Internet Explorer. Den kom att konkurrerera ut Netscape fullständigt och det blev rättssak av det hela. Efter ett antal processer tvingades Microsoft ta bort Internet Explorer som förvald webbläsare.

Framgångarna för Microsoft gjorde Bill Gates till värden rikaste man; 1999 uppskattades hans förmögenhet uppgå till över 100 miljarder dollar. Gates hade nu slutat som VD för Microsoft och ägnade sig istället åt välgörenhet tillsammans med hustrun Melinda. Det viktigaste frågeställningarna för välgörenheten är att bota sjukdomare. Främst i afrika där man är största bidragsgivaren till vaccin men man satsar också mycket på miljöfrågor där man investerar mycket pengar på grön teknik om som ska hjälpa till i omställningen.